понеделник, 2 юли 2012 г.

ЧАСОВНИК ОТ ВИНИЛОВА ПЛОЧА

Ехо, аз май прекалих със забавянето, ама липсата на време и някои извънредни проблеми са причината да не поствам толкова време! Проблемите са си проблеми - те се решават, но изкуството е вечно, така че да не губим време и да си направим прекрасен романтичен часовник от стара винилова плоча!!!
Ще Ви предложа три варианта, но в действителност, бих казала - колкото салфетки, толкова варианти - което ще рече, че пак ще използваме любимата ми декупажна техника.
Необходими са Ви следните материали: винилова плоча / който не се сеща - това е най-обикновена грамофонна плоча! /, бял грунд, акрилни бои, декупажно лепило, евентуално - напукващо декупажно лепило, избрана от Вас салфетка, часовников механизъм, цифри или подходящи фигурки, които да ги заместят, ентусиазъм - по възможност творчески!
Част от плочата покрийте с грунд във форма, която Вие сами изберете или съобразно елементите на салфетката. Залепете елементите на салфетката, след това - покрийте и отгоре с пласт лепило / т.е. говорим за класически декупаж, нищо сложно! / Нанесете акрилна боя в избран цвят, за да прикриете грунда. Всъщност, работата на грунда е да позволи на салфетката да изпъкне, залепяйки я върху бял фон, вместо директно върху черната плоча.
Ако това съвпада с идеята Ви, нанесете напукващо лепило / ефектът е много атрактивен, уверявам Ви! /. Залепете цифрите, нарисувайте ги или сложете фигури, подходящи да заместят цифрите. Броят им също е въпрос на личен избор - може 12, но може и само 4 цифри/ фигури. Важното е да ги разположите точно, за да може часовникът Ви освен красив, да показва и точно време! Можете да рисувате, пишете и каквото друго Ви хрумне / аз например, в едната идея съм изписала My romantic time /!!! Ако това е нужно - можете също така да боядисате стрелките с акрилна боя в подходящ цвят.
Е, хайде да видим за какво всъщност си говорихме досега:

ТАЗИ ИЗРАБОТИХ В ПРЕДАВАНЕТО, ВМЕСТО ЦИФРИ ИМАМЕ ДЕКУПАЖ НА МАЛКИ ЕЛЕМЕНТИ, В СЛУЧАЯ - РАЗЛИЧНИТЕ ФАЗИ НА РАЗТВАРЯНЕ НА МАКОВИЯ ЦВЯТ

ТУК ИМАМЕ ГОЛЯМА ПЛОЩ С НАПУКВАНЕ, А ВМЕСТО ЦИФРИ - ПЕПЕРУДИ ОТ ПВЦ МАТЕРИАЛ

ТАЗИ МИ Е ПЪРВАТА - ИЗПОЛЗВАХ ДВА ВИДА САЛФЕТКИ, ОТНОВО НАПУКВАНЕ, А ЦИФРИТЕ РИСУВАХ С РЕЛЕФ ЗА СТЪКЛО, ИМА И НАДПИС, ЗА КОЙТО ВЕЧЕ СПОМЕНАХ В ПОСТА
Май нямам какво да добавя, освен нещо дребно, но важно - предварително проверете дали механизмът преминава безпроблемно през отвора на плочата, защото при мен единият механизъм се оказа с по-широка ос и се наложи да разширя отвора на плочата. Съветвам Ви да го направите, защото разширяването след нанасяне на боите и лаковете може да навреди на творбата Ви.
ПРИЯТНА РАБОТА!

Няма коментари:

Публикуване на коментар