вторник, 7 август 2012 г.

ХАЛКИ ЗА САЛФЕТКИ

Днес ще Ви покажа нещо полезно и забавно - как да си направите халки или пръстени за салфетки. Знаете как е - имаме разни комплекти у дома, но все се случва някой път да поканим  повече гости или просто са 7 души, а имаме само 6 броя от нещо си за сервиране... Ако това са чаши или чинии - постъпете както решите, но ако се отнася до салфетките, имате 2 възможности: да сложите на масата просто сгънати салфетки или да блеснете с уменията си и да предложите на гостите салфетки, поставени в семпли, но интересни халки.
Пак ще рециклираме и пак ще правим декупаж! Ето какво Ви трябва - запазете си за такива идеи рулото картон, върху което е навито алуминиевото фолио за готвене. Това руло е по-тясно от ролката от тоалетната хартия или домакинската хартия. С подходящ инструмент назаем от половинката Ви или с обикновен макетен нож отрежете халките в желан от Вас размер, който предварително сте отбелязали с молив на картоненото руло.
На следващия етап идва творческата работа - изберете подходяща салфетка, в зависимост от темата на партито - рожден ден, градинско парти, официална вечеря и т.н. Отрежете ленти, които са по-широки от пръстените, т.е. да имате аванс за подгъв на салфетката вътре в пръстена. Съобразете дължината на лентите с обиколката на пръстените.
Оттук нататък правим класически и много прост декупаж - намажете пръстените / един по един, разбира се / с декупажно лепило и внимателно положете лентите салфетка. Изгонете леко въздуха с пръсти, докато изгладите салфетката. Сега мажем отвътре, подгъваме лентите и отново изгонваме въздушните мехури. Сега намажете с лепило отгоре цялата салфетка, за да завършим стъпките на декупажа. Оставете да изсъхне и повторете и вътрешната страна.
Моите пръстени бяха за официална вечеря и използвах едни прекрасни макове като мотив. Отгоре сложих и напукващо лепило, а когато изсъхнаха, нанесох с пръсти златна боя, която да проникне в пукнатините. В зависимост от темата на Вашето парти, можете да декорирате с брокати, да лепите пайети и мъниста, панделки и прочее. Идеи, предполагам, не Ви липсват, но основната, която току-що Ви предложих, е наистина лесна и достъпна за всички. В същото време дава възможност да изненадате гостите си. А ако разполагате с време, можете да декорирате и някой от съдовете за сервиране със същия мотив от салфетка и да си направите комплект...
Не знам дали ще можете да видите в детайли салфетъчния ми пръстен, макар да го сложих в чаша, за да изпъкне. Но пък затова Ви предложих идеята си в детайли, за да разберете ясно принципа на изработка:

Блеснете като домакиня, но не само с вкусните храни, а и с декорацията на самата трапеза!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар