вторник, 23 юли 2013 г.

КЕРЕМИДА " СТАРАТА ЧЕШМА "

Понеже не съм писала толкова време, днес за награда - две публикации!
Искам да Ви покажа една моя сравнително нова творба - керемида, която озаглавих " Старата чешма ".
Изработена е с много старание и търпение, тъй като всеки етап коства много съхнене / по няколко дни / и въпреки желанието ми да продължа, трябваше да изчакам всяка фаза...
Основата е автентична турска керемида, покрита с бял грунд след старателно почистване. Всичко, което ще видите на снимките по-долу, е релефно, без небето. Всеки релеф е постигнат с помощта на различни съставки, които забърквам сама, не са фабрични.
Ползвам обикновен и кварцов пясък, лепила, смоли, грунд в огромни количества, дървесни стърготини, фин дървесен прах и други, в зависимост от това, което искам да наподобява. Фабрична е само сместа за оградата - готова структурна паста. Дори облачето вдясно има релеф! Всъщност, значение има не само съставът за релефа, а и пропорцията - например планината и облачето са направени от еднакви продукти, но в различна пропорция.
Всъщност, може би ще се смеете, но бях завладяна от две неща, които са първопричина за тази творба - исках да направя нещо, свързано със стара селска чешма и второ, натрапчиво си задавах въпроса " Може ли да бъде център на творбата нещо, което физически не е поставено в центъра й? " И така направих тази керемида, в която чешмата е център, без обаче да се намира в центъра!
Самата чешма е направена от стереопорена основа, покрита с циментова замазка, ситни морски камъчета, още замазка, стабилно шкурене до гладкост, после лак. Има си дори старинен чучур, а в коритото има вода, която е леко позеленяла като във всяка селска чешма! Ако се загледаш по-дълго, сякаш чешмата разхлажда като истинска!
Всъщност, който следи редовно блога ми, знае, че аз обича да лакирам всичко, за да се улесни неговото почистване. Така нещата се запазват и изкуството ми е по-дълговечно!Затова всичко е дорисувано с акрилни бои и отгоре е лакирано, разбира се.
Това е първата ми керемида, която не изработвам по поръчка и ако случайно някой от вас има интерес - свободна е, нямам клиент за нея! Към моите керемидки интересът е голям и тази ми е първата по мое желание, а не по клиентска заявка...
Преди доста време Ви показах една подобна керемида, с морски пейзаж, която е собственост на близки и обичани от мен хора. През юни направих още един морски пейзаж, който може също да покажа някой ден... Исках да кажа, че с тези релефи, които ползвам, най-добре си пасва пейзажът, защото за хора и лица няма да има нужния ефект. Така направен, релефът създава усещане за триизмерност и дълбочина, реалистичен е и привлича вниманието.
Дано Ви хареса, пишете:

ЕТО Я В ЦЯЛ РАЗМЕР!

А ТОВА Е САМО ЧЕШМАТА СЪС СТАРИЯ ЧУЧУР - НЕСЕКВАЩ ИЗВОР НА СВЕЖЕСТ И ПРОХЛАДА...

Няма коментари:

Публикуване на коментар